Araştırma ve Yayınlar Detay

Anasayfa

Faaliyetler

Araştırma ve Yayınlar Detay
icon
Albaraka Türk Katılım Bankası
https://www.albaraka.com.tr/tr

ALBARAKA TÜRK KATILIM BANKASI SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÇALIŞMALARI

Albaraka Türk, Sürdürülebilir Bankacılık Programı kapsamında çalışanlarının desteğiyle insana ve çevreye duyarlı, ekonomik ve küresel kalkınmaya destek olan, sürdürülebilir bir dünya için tüm paydaşlarıyla çalışan öncü bir finans kuruluşudur. Nihai hedefi Net Sıfır Emisyon olan Albaraka Türk, sürdürülebilirlik stratejisini Çevresel, Sosyal ve Yönetişim (ÇSY) çerçevesinde oluşturmuştur.

Banka’nın sürdürülebilirlik stratejisi; belirli alanlarda oluşturulan yol haritaları ile Banka faaliyetlerinin gerçekleştirilmesini ve bu faaliyetlerle bağlantılı risklerin etkin bir biçimde yönetilmesini öngörmektedir. Albaraka Türk bu bağlamda Sürdürülebilir Bankacılık Programı’nı Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları çerçevesinde yürütmektedir. Program kapsamında ayrıca kurumsal sorumluluk çalışmaları yürütülmektedir. Bu çalışmalar özellikle eğitim, sağlık, çevre ve hassas gruplar alanlarına odaklanmıştır.

Sürdürülebilirlik Stratejisi ve Hedefler

Albaraka Türk, ana ortağı ABG’nin desteğiyle Sürdürülebilir Bankacılık Programı’nı başlatmıştır. Program kapsamında Banka, ilgili politika ve prosedürler doğrultusunda çalışanlarının desteğiyle insana ve çevreye duyarlı, ekonomik ve küresel kalkınmaya destek olan, sürdürülebilir bir dünya için tüm paydaşlarıyla çalışan öncü bir finans kuruluşu olmayı hedeflemekte, faaliyetlerini bu kapsamda sürdürmektedir.

Çevresine ve topluma karşı yükümlülüklerini yerine getirirken sorumlu bankacılık anlayışıyla hareket eden Albaraka Türk, bankacılık hedeflerini oluştururken sürdürülebilirlik faaliyetlerini gözetmekte; iş modelini Çevresel Sosyal Yönetişim Sistemi (ÇSY) kapsamında geliştirmektedir.

Ülkemizin ilk katılım bankası ve Borsa İstanbul (BIST)’da işlem gören tek katılım bankası olan Albaraka Türk, 2023 faaliyet yılında da uzman insan kaynağının yanı sıra teknolojik yetkinlikleri sayesinde önemli başarılara imza atmıştır.

2015 yılında başlatmış olduğu Sıfır Atık Projesi ile Banka bünyesinde atık yönetimi ve enerji tüketimi kontrolü konularında birçok geliştirme gerçekleştirmiş ve bunun sonucunda da Leed Gold Sertifikalı ilk Banka Genel Müdürlük binası unvanını almaya hak kazanmıştır. 2016 yılından bu yana Karbon Saydamlık Projesi İklim Değişikliği ve Su Güvenliği anketlerini gönüllü olarak cevaplayan Albaraka Türk, CDP notlarını sürekli olarak yükseltmektedir. CDP raporlamasında Bankamızın Kapsam 1 ve 2 emisyonlarının 2030’a kadar %50,4 azaltılması hedeflenmiştir.

SBTi Hedefleri

2019’dan beri BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde olan Albaraka Türk, bankacılık modeli üzerinde inşa ettiği ÇSY faaliyetlerini geliştirmeyi sürdürmüştür.

Banka 2021’de başladığı SBTi projesinde 2023 yılında ciddi bir yol kat ederek çalışmalarını büyük oranda tamamlamıştır. Banka 2024 yılı ilk çeyreğinde, ticari gayrimenkul, uzun vadeli kurumsal krediler, kurumsal kredi portföyünde yer alan elektrik üretim sektöründen ve elektrik üretimi proje finansmanı portföyünden kaynaklanan sera gazı emisyonlarını azaltmak için SBTi’ya hedef taahhüdünde bulunmayı amaçlamaktadır.

Albaraka Türk 2016’dan beri çevresel yükümlülüklerini yerine getirmek için Kapsam 1 ve Kapsam 2 emisyonlarını ölçerek raporlamaktadır. Emisyon azaltım hedeflerinin uluslararası kabul görmüş bir platform olan Science Based Target Initative (SBTi- Bilimsel Temelli Hedefler)’de duyurması şeffaflık ve güvenilirlik ilkelerimize katkı sağlayarak Banka’yı Sürdürülebilir Bankacılık ekosistemine hazırlamaktadır. Gelecek sürdürülebilir bankacılık politikalarına altyapı hazırlığı SBTi oluşumuna sunulacak somut hedeflerle daha mümkün hale gelecektir.

SBTi bankaların Kapsam 1, 2 ve 3 hedeflerini göndermesini istemektedir. SBTi’ya verilecek hedeflerde baz yılın en son yıl olarak alınması zorunludur. Bu doğrultuda 2022 yılı baz yıl olarak belirlenmiştir. Hedefler küresel ısınmayı 1,5°C’de sabit tutacak şekilde verilmektedir.

Albaraka Türk, net sıfır emisyon elde edilmesi hedefi ve Çevresel Sosyal Yönetişim Sistemi’yle; iklim krizi gibi çevresel pek çok sorunun çözümü için gönüllü adımlar atarak bu alanda lider olmayı amaçlamaktadır.

Albaraka Türk, 2023 yılında entegre faaliyet raporunu yayınlayan ilk katılım bankası olmanın haklı gururunu yaşamakta, sürdürülebilir ve dijital bankacılık faaliyetlerine hız kesmeden devam etmektedir.

Ayrıca Banka yerel otoriteler, düzenleyici kurumlar tarafından alınan kararlara ve mevzuata uyumlu şekilde hareket etmekte, politikalarını düzenlemektedir. Sürdürülebilirlik alanında gündemi yakından takip eden Banka, bu alanda ulusal ve uluslararası girişimlere de destek vermektedir.

Albaraka Türk sürdürülebilirlik çalışmaları kapsamında;

·     Karbon Saydamlık Projesi ile Kapsam 1 ve 2 emisyonlarının azaltımına yönelik faaliyetlerini sürdürmeyi,

·     2015 Paris İklim Anlaşması’na istinaden net sıfır emisyon elde edilmesi ve sıcaklık artışının 1,5oC ile sınırlandırılması için SBTi yönlendirmesiyle Kapsam 3 emisyonlarını hesaplayıp azaltım taahhüdünde bulunmayı,

·     BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki konumunu koruyarak, Refinitiv raporlamasındaki notunu artırmayı,

·     Banka bünyesinde kurulan Çevresel Sosyal Yönetişim Sistemi ile iklim krizi, su ve katı atık kirliliği problemleri gibi çevresel pek çok sorunun çözümüne katkı sağlamayı,

·     Yenilenebilir enerji finansmanı, çatı GES, gri su kredisi gibi sürdürülebilir finans ürün portföyünü genişletmeyi,

·     Sürdürülebilir sukuk ile sağlanan fonları standartlara uygun sürdürülebilir projelerde değerlendirerek, ÇSY’ye katkı sunmayı,

·     LEED Gold Yeşil Bina Sertifikasyonu, Sıfır Atık vb. projelerini geliştirmeyi,

·     Paydaşlarını sürdürülebilirlik konusunda şeffaf bir şekilde bilgilendirmeyi,

·     Çevresel Sosyal Yönetişim stratejisiyle uyumlu bir raporlama altyapısı geliştirmeyi,

·     Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından yürütülen Sürdürülebilir Kalkınma Amaçlarını destekleyerek Banka’nın iş süreçlerini bu hedeflere uygun hale getirmeyi

hedeflemektedir.

Sürdürülebilirlik Yapılanması

Albaraka Türk, sürdürülebilirlik faaliyetlerini Yönetim Kurulu seviyesinde Kurumsal Yönetim ve Sürdürülebilirlik Komitesi ile Genel Müdürlüğe bağlı Sürdürülebilirlik İcra Komitesi aracılığıyla yürütmektedir.

Doğal Sermaye

Albaraka Türk’ün doğal sermayesi, hizmet döngüsünde ihtiyaç duyulan tüm yenilenebilir ve yenilenemez kaynaklardan oluşmaktadır. Bunların başında enerji, su ve kâğıt gelmektedir. Faaliyetlerin doğal sermaye ile dolaylı ancak önemli etkileşime girdiği bir diğer kanal, Banka’nın fon kullandırma (kredilendirme) çalışmalarıdır. Her iki odakta da Albaraka Türk’ün hedefi çevre ayak izini küçültmek ve daha az atık üretmektir.

Sürdürülebilir Bankacılık Programı

Albaraka Türk Sürdürülebilir Bankacılık Programı kapsamında yaşanabilir bir dünya için tüm paydaşlarıyla iş birliği içinde çalışmaktadır. İklim krizi kapsamında dünyada yürütülen çalışmaları yakından takip eden Banka, doğal sermayeyi hedef ve aksiyonları kapsamında değerlendirmekte olup katılım bankaları arasında öncü bir rol oynamaktadır.

Albaraka Türk’ün Çevre Politikası, Banka’nın doğal sermayeyi koruma ve geliştirme eksenlerinde çalışmalarının ana çerçevesini sunmaktadır.

Albaraka Türk’ün Yeşil Bina Projesi (LEED EBOM), Karbon Saydamlık Projesi (CDP), TSE COVID-19 Güvenli Hizmet Belgesi, Sıfır Atık Projesi, ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası ve daha birçok çalışması çevreye olan duyarlılığını, saygısını, dünya kaynaklarını kullanımındaki hassasiyetini, gelecek nesiller için yaşanabilir bir dünya bırakma hedefine katkısına işaret etmektedir.

Çifte Önemlilik

Albaraka Türk, sürdürülebilirlik ve şeffaflık ilkelerine uyum kapsamında, 2024 yılında entegre faaliyet raporunda çifte önemlilik konusuna yer vermeyi planlamaktadır. Bu yaklaşım, sürdürülebilirlikle ilgili risk ve fırsatların anlaşılmasını ve paydaşlara taahhütlerin net bir şekilde iletilmesini sağlayacaktır. Ayrıca, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkelerinin güçlendirilmesi ve sürdürülebilirlik performansının daha etkin bir şekilde yönetilmesi hedeflemektedir. 2023 yılı Entegre Faaliyet Raporu, bu dönüşüm sürecinin ilk adımını oluşturmakta ve gelecek yıl sunulacak çifte önemlilik yaklaşımına geçişi yansıtmaktadır.

ISO 14001 Çevresel Yönetim Sistemleri

Albaraka Türk, çevresel sürdürülebilirlik faaliyetlerini ISO 14001 Çevresel Yönetim Sistemleri kapsamında yürütmektedir.

Ürün ve hizmetlerinin çevre ile etkileşim halinde olduğunun bilincinde olan Banka, bu etkileşimin çevresel etkisini asgariye indirerek küresel iklim kriziyle mücadele alanında katkı sunmaya odaklıdır.

Sürdürülebilirlik çalışmalarını kurum kültürünün ayrılmaz bir bileşeni olarak gören Albaraka Türk, çevresel sürdürülebilirlik alanında katılım bankaları arasında öncüdür.

Banka, çevresel sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda çok sayıda proje yürütmektedir.

ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası

ISO 50001, enerji performansının ve verimliliğinin artırılması için gerekli sistemleri ve süreçleri kurmaya yardımcı olur. Ayrıca enerji tüketimleri ve maliyetlerinin azaltılmasında yol gösterir. 

Albaraka Türk, sürdürülebilirlik faaliyetleri kapsamında ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Sertifikası alınması yönünde çalışmalarını 2023 yılında tamamlayarak sertifika almaya hak kazanmıştır.

Bu sertifika Albaraka Türk Genel Müdürlük binasının sağlam enerji yönetim sistemi uygulamasına yardımcı olacaktır.

2019’dan beri BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’ndeki tek katılım bankası

Albaraka Türk kurumsal sürdürülebilirlik performansları üst seviyede olan ve hisseleri Borsa İstanbul’da işlem gören şirketlerin oluşturduğu BIST Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer almaktadır.

Endeksteki şirketler; çevre politikası, çevre yönetim sistemleri, biyoçeşitlilik politikası, iklim değişikliği yönetimi, yönetim kurulu yapısı, rüşvetle mücadele politikası, rüşvetle mücadele sistemleri, insan hakları politikası, insan hakları sistemleri ile sağlık ve güvenlik sistemleri ana başlıklarında yapılan değerlendirmeye göre belirlenmektedir.

 2019 yılından bu yana endekste işlem gören Albaraka Türk; endeks kuralları, uluslararası düzenleme ve en iyi uygulamalar doğrultusunda sürekli iyileştirmeler ve geliştirmeler yapmaktadır. Sürdürülebilirliği günlük hizmet döngüsünde içselleştiren Albaraka Türk, sürdürülebilirlik kavramının gereklerini tüm paydaşlarına yaymayı ve onları teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Albaraka Türk, faaliyetleriyle gelecek nesillere daha temiz bir doğa bırakmak, etik ilkelerle uyumlu güvenli ve adil bir iş ortamı ile daha sağlam bir finansal yapıyı sürdürmek için çalışmaktadır.

Banka, iş modelini Çevresel Sosyal Yönetişim (ÇSY) Sistemi’ne uygun olarak kurgulamış olup, faaliyetlerini Birleşmiş Milletler 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na (SKA) katkı düzleminde ilişkilendirmiştir.

Bilimsel Temelli Hedefler Oluşumu (SBTi)’na Hedef Taahhüdü

2021 yılında Bilimsel Temelli Hedefler Girişimi’ne (Science Based Targets Initiative- SBTi) taahhüdünü bildiren Albaraka Türk, önümüzdeki dönemde emisyonlarını azaltma hedeflerini açıklayacaktır.

Sürdürülebilirlik endeksleri, sürdürülebilirlik ve ÇSY kriterlerini benimseyen şirketlere yatırım yapmak isteyen yatırımcıların radarındadır ve belirleyici rol oynar.

LEED GOLD Yeşil Bina Sertifikalı Genel Müdürlük

Albaraka Türk’ün güncel teknolojilere göre inşa edilmiş Genel Müdürlük Binası, Türkiye’nin LEED GOLD sertifikalı ilk Banka Genel Müdürlük binasıdır. Belge, 2016 yılında başlayan çalışmalar kapsamında alınmıştır. Albaraka Türk; karbon ayak izi, su ve enerji verimliliği, kullanılan malzeme ve kaynakların çevreye duyarlılığı, iç çevre kalitesi ve inovasyon gibi kriterler bazında bu belgeyi almaya hak kazanmıştır.

Karbon Saydamlık Projesi’nin (CDP) aktif katılımcısı

Albaraka Türk; şirketlerin, yatırımcıların ve hükümetlerin iklim değişikliği tehdidine karşı önlem almalarını sağlayacak bilgilerin toplanmasını ve paylaşılmasını hedefleyen; dünyanın en kapsamlı ve prestijli çevre projesi olarak kabul edilen CDP’nin iklim değişikliği anketini 2017 yılında yanıtlamıştır. Banka 2018 yılından bu yana su ve su güvenliği anketini de yanıtlamaktadır.

Albaraka Türk’ün CDP Yolculuğu

Albaraka Türk 2018-2023 yıllarında CDP kapsamında;

·     Döneme ait Kapsam 1, 2 ve 3 sera gazı emisyon hesaplamaları ve doğrulanmasını,

·     İklim Değişikliği risk, fırsat ve hedeflerini,

·     Su Yönetimi risk, fırsat ve hedeflerini,

·     Döneme ait su tüketim hesaplamalarını ve doğrulanmasını,

·     CDP İklim Değişikliği Anketine Yanıtlarını,

·     CDP Su Güvenliği Anketine Yanıtlarını,

paylaşmıştır.

Sıfır Atık Projesi

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatılan Sıfır Atık Projesi kapsamında israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması ve atıkların geri kazanılması hedeflenmiştir.

Albaraka Türk’ün Sıfır Atık Projesi kapsamında hayata geçirdiği projeler şunlardır:

·     Fotokopi makineleri yeniden programlanarak, yazıcıya gönderilip unutulan ya da tekrar gönderilen gereksiz çıktıların önüne geçilmiş; cihazlarda önlü/arkalı yazdırma seçeneği varsayılan olarak ayarlanmıştır.

·     Atık kâğıtlar yetkili geri dönüşüm tesislerine yönlendirilmiştir.

·     Atık pillerin doğaya karışmasını engellemek için Genel Müdürlük binasında piller ayrıştırılarak toplanmaktadır. Bu kapsamda, 2023’te yaklaşık 43 kg atık pil ayrıştırılarak resmi atık toplama yetkilisi TAP’a (Taşınabilir Pil Üreticileri) teslim edilmiştir.

·     Genel Müdürlük binası taşıma işlerinde kullanılan karton koliler yaklaşık 15 kez kullanılmakta, ekonomik ömrünü tamamlayan karton koliler ise belediyelerin geri dönüşüm tesislerine gönderilmiştir.

·     Araç, gereç ve demirbaşların periyodik bakım çalışmaları düzenli olarak yapılmış, bu sayede ekipmanların uzun süreli kullanılması desteklenmiştir.

·     Albaraka Türk, dijital dönüşüm süreciyle de 2023 yılında önemli oranda kâğıt tasarrufu sağlayarak Sıfır Atık Projesi’ne katkı sağlamıştır.

Enerji tüketiminin azaltılmasına yönelik projeler

Genel Müdürlük binasında yapılan dış cephenin cam filmi ile kaplanması, aydınlatma sistemlerinin ve sürelerinin düzenlenmesi, termostatlardaki ısı ayarlarının sabitlenmesi, ısıtma soğutma sistemlerinin çalışma saatlerinin düzenlenmesi gibi enerji verimliliği faaliyetleri ile 2023 yılında elektrik tüketiminde yaklaşık %5,5 oranında 780 MWh’lik azaltım gerçekleştirilmiştir.

“Dünya Saati” Uygulamasına Destek

Albaraka Türk, iklim krizine dikkati çekmek için WWF’nin 2007’den beri her Mart ayının son Cumartesi akşamı ışıkların bir saat kapatılması çağrısı yaptığı “Dünya Saati” etkinliğine katılmaktadır. 25 Mart 2023’te, 20:30-21:30 saatleri arasında Albaraka Türk, genel müdürlük binasında tüm ışıkları kapatarak çağrıya destek vermiştir.

Genel Müdürlük binasının tasarımında gün ışığından en üst düzeyde faydalanılması hedeflenmiştir. Bu sayede hem aydınlatmaya harcanan enerjinin azaltılması, hem de gün ışığının iç mekânlarda çalışanların üzerindeki olumlu etkilerinin kullanılması mümkün olmaktadır. Binada yüksek verimli aydınlatma armatürleri kullanılmakta, floresan ampulleri düşük cıva içeren modellerden seçilmektedir.

Su kullanımının azaltılmasına yönelik çalışmalar

Genel Müdürlük binasındaki lavabo musluklarına, suyun tazyikini artırarak daha az su ile aynı etkiyi sağlayan su tasarruf aparatları kullanılmaktadır. Bu uygulama ile su tüketiminde %20 mertebesinde tasarruf sağlanmıştır.

Yeşil alanların su ihtiyacı artezyen suyu kullanılarak damla sulama sistemi ve fıskiye yöntemi ile yapılmakta, suyun verimli kullanılmasına katkıda bulunulmaktadır. Genel Müdürlük binası tuvaletlerinde ve lavabolarda kullanılan atık suların Gri Su projesiyle arıtılarak tekrar rezervuarlarda kullanımı sağlanmaktadır.

Genel Müdürlük’teki yeşil alanlarında ve peyzaj düzenlemelerinde düşük su ihtiyacı gösteren ve bölgenin iklim koşullarına uygun bitki türleri kullanılmaktadır.

İklimlendirme ve taze hava çalışmaları

Klima santrallerinde yüksek verimlilikte filtreler kullanılarak dış ortamdaki havanın toz, kir ve zehirli gazlardan arındırılarak Genel Müdürlük binasına girmesi sağlanmaktadır. Bina içine verilen taze hava oranları uluslararası seviyenin üzerindedir. Taze hava veren klima santralleri otomasyon sistemi üzerinden izlenerek, içeriye verilen taze hava oranı sürekli kontrol altında tutulmaktadır. Sigara dumanının bina içine girme riskinin olduğu noktalara ise “sigara içilmez” tabelaları konumlandırılmıştır.

Albaraka Türk Genel Müdürlüğü binasında kullanılan ekipmanlardaki soğutucu gaz miktarı, GWP ve ODP değerleri içerisindedir.

Ofis temizliği kapsamındaki önlemler

Genel Müdürlük binasının ofis katlarının temizliğinde sürdürülebilir temizlik malzemeleri tercih edilmekte; daha temiz, daha güvenli, daha sağlıklı çevreye duyarlı ürünler kullanılmaktadır. Çalışan ve ziyaretçi ayakkabılarının taşıdıkları tozu azaltmak amacıyla binanın girişlerinde minimum 3 metre uzunluğunda poliyamid yüzey, toz ve nem alıcı özelliğe sahip paspas yer almaktadır. Diğer taraftan olası haşereler ile mücadele kapsamında, doğaya saygılı Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nden onaylı ilaçlar kullanılmaktadır.

Hizmet araçları ve personel ulaşımında çevreci bir yaklaşım

Albaraka Türk’te kullanılan pazarlama araçlarının sayısı büyük oranda azaltılarak egzoz gazı salım miktarında düşüş sağlanmıştır.

Şube pazarlama araçlarına, araç takip sistemi takılmış; mesai sonrası araç kullanımları detaylı olarak takip edilerek bölge/şube yöneticilerine bildirilmiştir. Böylelikle, pazarlama araçlarının hizmet dışı kullanımlarının azaltılmasına yönelik farkındalık oluşturmuş, yakıt tüketiminde azalma sağlanmıştır.

Genel Müdürlük çalışanlarının ulaşımında personel servis araçları kullanılmaktadır. Sağlanan bu toplu taşıma ile karbon salımı azaltılmaktadır.

Albaraka Türk, satın alma faaliyetleri kapsamında da çevreye duyarlı ürünlere öncelik vermektedir.

Ürünlerle doğal sermayeye yapılan katkı

Albaraka Türk enerji sektöründeki dönüşüm sürecinde yenilenebilir enerjinin, sürdürülebilir kalkınma ve çevresel bilinç açısından önümüzdeki dönemde artan bir ivme ile kritik bir rol oynamaya devam edeceğine inanmaktadır.

Bu nedenle, finansal destekleriyle Güneş Enerjisi Santralleri (GES) ve Rüzgâr Enerjisi Santralleri (RES) yenilenebilir enerji projelerinin hayata geçirilmesine katkı sağlarken, aynı zamanda yeşil ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeye yönelik pozitif bir bakış açısı benimsemektedir.

Albaraka Türk gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak adına, enerji portföyünü çeşitlendirmeye ve yenilenebilir enerji alanındaki desteklerini önümüzdeki dönemde de sürdürmeye kararlıdır.

Gri Su/Çevre Kredisi

Albaraka Türk, yenilikçi ürün yaklaşımını ve çevresel sorumluluklarını bir araya getiren Gri Su/Çevre Kredisi’ni müşterilerine kullandırmaktadır. Gri Su Kredisi Projesi, gri sudan elde edilen dönüştürülmüş suyun rezervuar besleme, bahçe sulama, araç yıkama, kaba temizlik işleri, soğutma kulesi besleme, çamaşır yıkama gibi alanlarda tekrar kullanılabilmesi amaçlı yürütülen projeleri finanse etmeyi hedeflemektedir.

Ürünün hedef kitlesi; sürdürülebilirliğe katkı, su verimliliği, enerji verimliliği, malzeme ve kaynakların çevreye duyarlılığı, iç-dış bina çevre kalitesi, geri dönüşüm ile kaynak israfının engellenmesi gibi amaçlarla bu alandaki sistem ve çevreci projeleri için finansman ihtiyacı bulunan bireysel ve ticari müşterilerdir. Albaraka Türk, Gri Su/Çevre Kredisi kapsamında müşterilerine ödemesiz dönem ve uzun vade imkânı, kâr oranı indirimi, katkı paylı finansman imkânı sunmaktadır.

Ayrıca, Banka sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda adımlar atmaya devam ederek, kendi elektrik tüketimini karşılamak üzere Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesi geliştirmeye yönelik önemli girişimlere imza atmayı planlamaktadır.

Bu kapsamda, uzmanlığı ve deneyimiyle öne çıkan bir danışmanlık firmasıyla iş birliği yapılarak, GES projesinin detaylı planlaması, icra edilmesi ve işletilmesine yönelik gerekli süreçler başlatılmıştır.

Banka, bu proje ile sadece kendi enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayıp aynı zamanda çevresel etkilerini minimize ederek sürdürülebilir bir iş modelini benimseyeceğine inanmaktadır.

Önümüzdeki dönemde, üst yönetimin sağladığı güçlü destekle birlikte, bu önemli adım hız kazanarak başarılı bir şekilde tamamlanacak, Banka, sadece finans sektöründeki liderliğiyle değil, aynı zamanda sürdürülebilirlik alanındaki etkisiyle de örnek bir kuruluş olma yolunda kararlılıkla ilerleyecektir.

Albaraka Türk CDP Puanları

 

Albaraka Türk 2023 yılında tüketmiş olduğu toplam elektriği YEK-G sertifikası satın alarak dengelemiştir. Bu sebeple Kapsam 2 piyasa bazlı emisyon değeri 0’dır. 2023 yılı raporlama döneminde oluşan karbon emisyonlarının toplam 5.898,48 ton CO2e kısmı YEK-G yenilenebilir enerji sertifikalarıyla dengelenmiştir.

2023 yılında gerçekleştirilen enerji verimliliği faaliyetleri ile elektrik tüketiminde yaklaşık %5,5 oranında 780 MWh’lik azaltım gerçekleştirilmiştir.