Araştırma ve Yayınlar Detay

Anasayfa

Faaliyetler

Araştırma ve Yayınlar Detay
icon
Vakıf Katılım Bankası
https://www.vakifkatilim.com.tr/tr

Vakıf Katılım Bankası Sürdürülebilirlik Çalışmaları

Vakıf Katılım Bankası Sürdürülebilirlik Yapılanması

Vakıf Katılım, sürdürülebilirlik ve yeşil finans alanlarında çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim konularında performansını artırmak için önemli adımlar atmaktadır. Bu doğrultuda, Sürdürülebilirlik Komitesi'nin oluşturulması ve 2023 yılı Aralık ayı itibariyle Strateji Müdürlüğü bünyesinde Sürdürülebilirlik Servisi’nin faaliyetlerine başlaması önemli bir ilerleme olarak kaydedilmektedir.

Sürdürülebilirlik Servisi, Vakıf Katılım’ın sürdürülebilirlik stratejilerinin belirlenmesi ve izlenmesiyle birlikte, sürdürülebilirlik yönetişim yapısının oluşturulmasını sağlayarak, Banka içerisinde daha kapsamlı ve etkin bir sürdürülebilirlik anlayışının oluşturulmasını hedeflemektedir.

Ayrıca Banka içerisinde Çevresel ve Sosyal Etki Analiz Servisi kurularak 7,5 milyon USD ve üzerindeki, Vakıf Katılım Yasaklı Faaliyet Listesi’nde yer almayan proje finansmanı talepleri, A, B ve C olmak üzere üçlü kategoride kurgulanarak Çevresel ve Sosyal Risk Değerlendirmesi‘ne tabi tutulmaktadır.

 

Sürdürülebilirlik Komitesi

Sürdürülebilirlik Komitesi, sürdürülebilirlik çerçevesinde, iş ve yönetim stratejisinin geliştirilmesi, belirlenen hedeflerin tespiti ve banka operasyonlarının bu hedeflere uyumunu sağlamak için çalışmalarını sürdürmektedir.


Politikalar

Oluşturulan sürdürülebilirlik politikaları, Vakıf Katılım’ın sürdürülebilirlik vizyonunu ve taahhütlerini açıkça yansıtmakta, bankanın sürdürülebilirlik stratejisini destekleyen temel ilkeleri içermekte ve paydaşlara bankanın sürdürülebilirlik konusundaki taahhüdünü ortaya koymaktadır.


Sürdürülebilirlik Raporu

2024 yılında, 2023 yılı Sürdürülebilirlik Raporu’nun paydaşlarla paylaşılacak olması, Vakıf Katılım’ın sürdürülebilirlik performansını değerlendirmek ve paydaşlarla iletişimini güçlendirmek için önemli bir adım olacaktır. Sürdürülebilirlik Raporu, bankanın çevresel, sosyal ve kurumsal yönetişim alanındaki başarılarını ve iyileştirme alanlarını vurgulayarak şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkesine uygun olarak hareket etmesini sağlayacaktır.

 

Eğitim

Vakıf Katılım Bankası, çalışanlarına sürdürülebilirlik kavramlarını anlama, benimseme ve iş süreçlerine entegre etme imkanı sunarak, sürdürülebilirlik kültürünün gelişmesine katkı sağlamaktadır. Bu bağlamda elde edilen çalışmaları sürdürülebilirlik sertifikası sahibi uzman çalışma arkadaşları ile pekiştirmekte ve diğer çalışma arkadaşlarının da, talep etmeleri halinde, bu yönde eğitim ve sertifikalar almasına imkan sağlamaktadır.

 

Vakıf Katılım’ın Sürdürülebilirlik Çalışmaları

Vakıf Katılım, sürdürülebilirlik denildiği zaman akla ilk gelen yatırımlardan olan yeşil dönüşüm yatırımlarına sağladığı finansman desteğiyle dikkat çekmektedir. 2023 yılında Yeşil Enerjiye sağlanan finansman desteği 1,9 Milyar TL olmuştur. Vakıf Katılım, müşterilerin enerji yatırımlarını inceleyerek, geri ödemelerini projeye uygun olarak hazırlamaktadır. Ayrıca yeşil enerji kapsamında Vakıf Katılım’a başvuran tüm müşterilerin projelerine ücretsiz danışmanlık hizmeti sunmaktadır. 2023 yılında Vakıf Katılım, 500’den fazla müşteriye yönelik olarak online toplantılar ve yerinde ziyaretler düzenleyerek, onlara planladıkları yeşil yatırımlar ve enerji verimliliği konularında bilgi aktarımında bulunmuştur. Bu alanda gerekli yetkinliğe sahip Vakıf Katılım çalışma arkadaşları, belirli dönemlerde şube çalışanlarına eğitimler düzenlemeye devam etmektedir. Öte yandan yeşil enerjinin önemini vurgulamak için her ay düzenli olarak “Yeşil Dönüşüm ve Kamu Destekleri Bilgilendirme” bülteni hazırlanıp ve kurum içinde paylaşılmaktadır.

Kurumun öz tüketimi için GES Projesi geliştirilmektedir. Böylece hem Vakıf Katılım şubeleri hem de genel müdürlük binalarının enerjisinin, temiz ve sürdürülebilir bir yarın için bu tesisten sağlanması planlanmaktadır. Sürdürülebilirliğin diğer bir başlığı olan finansal sürdürülebilirlik için ise kamu teşvik ve hibe programları ile müşterilere destek sağlanmaktadır. Bununla birlikte Vakıf Katılım, Kalkınma Ajansları ile yerel kalkınma odaklı projeleri desteklemektedir. KOSGEB programları ile girişimci ve küçük ölçekli işletmelerin rekabet gücünü artırmaktadır. Bu kapsamda 2023 yılında 1,4 Milyar TL’yi aşan finansman desteği sağlamıştır.  Bu alandaki deneyimi ile, Vakıf Katılım, KOSGEB ve 3 Kalkınma Ajansının beraber geliştirdiği Ortak Finansman programının tek finans ayağı olmuştur.

Vakıf Katılım Bankası Türkiye’nin ilk karbon - nötr ili olma hedefine sahip Konya ilinde Konya Karbon A.Ş.’nin düzenlediği İklim Değişikliği ve Şehirlerin Geleceği Çalıştayı’na Küresel Koruyucu unvanı ile ana sponsor olmuştur.

Öte yandan Vakıf Katılım; kadın ve genç girişimcileri desteklemek amacıyla oluşturulan özel paketlerle başarılı bir girişim yolculuğunda gereken finansal desteği sağlamayı hedeflemektedir.

Proje Finansman alanında ilk etapta 7.500.000 USD ve üzeri finansman taleplerinde çevresel ve sosyal etki analizi ile hem müşterilerimizin hem de finansman sağlanan projelerimizin çevre notunu hesaplayarak risk seviyesini belirlemeyi amaçlamaktadır. Böylece Vakıf Katılım’ın finansman sağladığı projelerde çevresel ve sosyal risklerinden dolayı oluşabilecek finansal kayıpları en aza indirmeyi ve oluşturulacak aksiyon planları ile müşterimizin çevresel farkındalığını arttırarak çevreye ve sosyal ortama ilişkin adım atmaları hedeflenmektedir.

 

Vakıf Medeniyeti ve Kültürü

Katılım bankacılığı alanında referans kurum olma vizyonuyla faaliyetlerine devam eden Vakıf Katılım finansal faaliyetlerinin yanı sıra adından ve yüzlerce yıllık Vakıf kültüründen aldığı güçle; ecdat yadigârlarını hem bugüne taşımak hem de gelecek nesillere aktarmak gibi bir misyona sahiptir.

Bu kapsamda gerek atıl durumda kalan ve yıllardır tarihi görevinden uzak kalan mekânların restoresine katkıda bulunarak tekrar toplumsal yaşamın önemli bir parçası haline getirmekte, gerekse de vakıf eserlerini yaşatmak ve geleceğe taşımak amacıyla çeşitli çalışmalara imza atmaktadır.

Kurumsal vatandaş kimliği doğrultusunda Üsküdar’da bulunan Mimar Sinan Hamamı’nın restorasyonu Vakıf Katılım’ın titizlikle gerçekleştirdiği çalışmalardan biri olmuştur. Restorasyon sonrasında bir bölümü galeri haline getirilen mekanın ilk sergisi, Vakıf Katılım’ın düzenlediği ‘Nesilden Nesile Kuşevleri Tasarım Yarışması’nda ödül kazanan ve sergilenmeye layık görülen eserlerin sergilendiği ‘Mirasımız Kuşevleri’, ziyaretçilerin büyük ilgisini çekmektedir.


Vakıf Katılım ayrıca, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinden günümüze kadar gelmiş Vakıf eserlerinin bir envanterini oluşturmak ve kültürel mirasımızı yaşatmak amacıyla Vakıf Eserleri Envanter Projesi'ni hayata geçirmiştir. Eser için alanında uzman bilim insanları ile yapılan çalışmalar sonucunda ilk durak olarak Hatay ili tercih edilmiştir.

Proje kapsamında, Hatay’da bulunan 117 vakıf eseri, 2600 karede özel olarak fotoğraflanmış ve tarihçeleriyle birlikte "Hatay Vakıf Eserleri" kitabında toplanmıştır.

Fotoğraflanarak kayıt altına alınan birçok eser yaşanan deprem felaketi sebebiyle maalesef şu anda ya enkaz halinde ya da ağır hasarlıdır. Bu nedenle hayranlık uyandıran bir anlayış ve mimari ile yapılmış eserlerin geleceğe aktarılması adına büyük önem taşıyan Hatay kitabı, aynı zamanda restorasyon çalışmalarını yürütecek olan yetkililere rehber olma özelliği taşımasıyla ayrıca kıymet ifade etmektedir.

Kitabın dili hem Türkçe hem İngilizce olarak hazırlanmıştır. Ayrıca eserin, vakifkatilim.com.tr üzerinden de dijital baskı haline (pdf olarak) ulaşılabilmektedir.

Diğer yandan proje kapsamında kitap için çekilen fotoğraflar bir de sergiye dönüştürülmüştür. “5 Şubat Hatay” adı verilen sergi, 2023 yılı Ekim ayında Üsküdar’daki Mimar Sinan Galerisi’nde açılmıştır.

Kurulduğu günden bu yana toplumsal faydayı stratejisinin temel bir unsuru olarak gören Vakıf Katılım, önümüzdeki dönemde de benzer çalışmaları yoğunlaştırarak Vakıf eserleri ve Anadolu medeniyetinin önemli eserlerinin değerli bir miras olarak geleceğe aktarılması için çalışmalarını sürdürecektir.