Birliğimiz Düzenlemeleri

Anasayfa

Mevzuat

Birliğimiz Düzenlemeleri

MÜŞTERİLERE AİT HESAPLAR / KREDİ KARTLARI ÜZERİNDEN GERÇEKLEŞTİRİLEN FATURA VEYA BENZERİ ÖDEMELER HK.

MESLEKİ TANZİM KARARI

(Karar Tarihi: 26/06/2019)

(Karar No: 274/4)

Bazı Gerçek ve Tüzel Kişilerin, Bankaların Sunduğu Olanakları Kullanarak Üçüncü Kişiler Adına Aracılık Hizmeti Vermesine İlişkin Bankalar Tarafından Uyulması Gereken İlkeler

Birlik Statüsünün 4 üncü maddesinin birinci fıkrası ve ikinci fıkrasının (t) bendi ile 5411 sayılı Bankacılık Kanunu’nun 81 inci maddesinin ikinci fıkr​asında yer alan “Üyeler, birliklerin statüsüne ve birlikler tarafından alınacak karar ve tebliğlere uymak zorundadır.” hükmüne dayanılarak, 30.09.2009 tarihli Mesleki Tanzim Kararının yerine geçmek üzere, aşağıdaki düzenleme yapılmıştır. 

1. Bankalar, 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanunun ("Kanun") 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi çerçevesinde fatura ödemelerine aracılık edilmesine yönelik hizmetleri sunmaya yetkili bir ödeme kuruluşu veya elektronik para kuruluşu ile bu kuruluşların temsilcileri haricindeki gerçek veya tüzel kişilerin fatura tahsilatı işlemlerini ticari amaçla gerçekleştirmesine yönelik olarak, internet bankacılığı ve kredi kartı hizmetini fatura ödeme amaçlı olarak kullanmalarına izin vermezler. Bir müşterinin fatura tahsilat işlemlerini Kanuna aykırı olarak ticari amaçla gerçekleştirip gerçekleştirmediğinin tespitine yönelik olarak aşağıdaki tedbirler alınır:

a. (Yönetim Kurulunun 26/11/2019 tarih ve 280-1 sayılı kararı ile değişik) Bir gerçek kişiye ait hesap/hesaplardan/kredi kartlarından (banka içi kanallar) veya ATM'den nakit veya kartla yapılan vergi ödemesi, fatura ödemesi, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) prim ödemesi ve trafik cezası ödemesi vb tüm işlemlerin aylık toplamının 30 adedi geçmesi halinde işlemlerin yapıldığı hesaplar ve işlemler incelenir.

b. (Yönetim Kurulunun 26/11/2019 tarih ve 280-1 sayılı kararı ile değişik) Bir tüzel kişiye ait hesap/hesaplardan/kredi kartlarından (banka içi kanallar) veya ATM'den nakit veya kartla yapılan vergi ödemesi, fatura ödemesi, SGK prim ödemesi ve trafik cezası ödemesi gibi tüm işlemlerin aylık toplamının 70 adedi geçmesi halinde ya da sıklıkla tekrar eden ve birbiriyle bağlantılı olması halinde işlemlerin yapıldığı hesaplar ve işlemler incelenir.

c. Ödemesi gerçekleştirilen, borç bulunamadı uyarısı alınan, kuruluş servisinden hata uyarısı alınan ve otomatik ödeme talimatında yer alan işlemler hariç olmak üzere, banka sistemi üzerinden bir ayda gerçekleştirilen fatura sorgu sayısının; gerçek kişilerde aylık fatura ödeme sayısı üst sınırının üç katını, tüzel kişilerde de aylık fatura ödeme sayısı üst sınırının üç katını geçmesi durumunda söz konusu işlemler incelenir.

2. Yapılan incelemeler sonucunda, bankaların sunmuş oldukları hizmetlerin üçüncü kişiler adına ticari amaçla kullandırıldığının tespit edilmesi halinde, gerekli önlemler alınarak bu tür işlemler engellenir.

3. 6493 sayılı Kanunun 12 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendi çerçevesinde fatura ödemelerine aracılık edilmesine yönelik hizmetleri sunmaya yetkili ödeme kuruluşu veya elektronik para kuruluşu ile bu kuruluşların temsilcileri, bankalar adına makbuz, dekont vb. belgeler düzenleyemez, faaliyetlerinde banka adına işlem yaptıklarına dair ifadelere yer veremez ve ticaret unvanlarında, işletme adlarında, markalarında, makbuzlarında, her türlü belge, ilan veya reklamlarında ve kamuoyuna yaptıkları açıklamalarda 'banka garantili', 'banka güvenceli' vb. ifadeler ile banka adına işlem yaptıkları izlenimi yaratacak söz ve deyimleri kullanamazlar.

4. Ödeme ve elektronik para kuruluşunun Kanunun 12 nci maddesi kapsamında sunmaya yetkili olduğu ödeme hizmetlerinin dikkate alınması ve dış hizmet sözleşmesinin bulunması şartıyla banka altyapılarının ve/veya internet bankacılığı/mobil bankacılık gibi hizmetlerin ödeme ve elektronik para kuruluşlarına açılabilir. Buna karşılık, sözleşme imzalanmadan test amaçlı olsa dahi banka sistemleri bu kuruluşlara açılamaz.

5. Ödeme ve elektronik para kuruluşları ile yapılan dış hizmet sözleşmelerinde de ödeme ve elektronik para kuruluşlarının Kanun kapsamında yetkili olduğu faaliyet konusuna dikkat edilmeli, bu hususta sözleşme öncesinde gerekli araştırmalar yapılmalıdır.

6. 08/05/2017 tarihli “Bazı Gerçek ve Tüzel Kişilerin, Bankaların Sunduğu Olanakları Kullanarak Üçüncü Kişiler Adına Aracılık Hizmeti Vermesine İlişkin Bankalar Tarafından Uyulması Gereken İlkeler” yürürlükten kaldırılmıştır.

7. Bu mesleki tanzim kararı Yönetim Kurulu tarafından kabul edildiği tarihte (*) yürürlüğe girer.

Tebliğ olunur.


(*) TKBB Yönetim Kurulunun 24/06/2020 tarihli kararıyla Tebliğ’in 1 inci maddesinin yürürlük tarihi 01/01/2021 olarak değiştirilmiştir.


Yürürlükten Kaldırılan 08/05/2017 tarihli Fatura Ödeme Merkezleri Mesleki Tanzim Kararı İçin Tıklayınız


Yürürlükten Kaldırılan 30/09/2009 tarihli Fatura Ödeme Merkezleri Mesleki Tanzim Kararı İçin Tıklayınız