Sonuçlar
sonuç bulundu
karz-ı hasen
Sermayeye ihtiyaç duyan kişilere herhangi bir fazlalık almadan sadece ana paranın geri ödenmesi üzere borç verilmesidir. Amaç borç alanın ihtiyacının giderilmesidir.
Örnekler
TÜRKÇE
İslam'da faizsiz borç vermeye karz-ı hasen (qard al-hasan) olarak bilinen bir sözleşmeye göre izin verilir, ancak bu tür "hayırsever krediler" kâr üretemez.
Bu örnekte "güzel bir borç", hayır işlerini ve bu işlerin sağladığı "çok değerli bir mükâfat"ı betimleyen bir mecaz olarak kullanılmıştır.
Karz-ı hasen, Kur'anda “güzel” (hasen) olarak bahsedilen ödünç verilen paraya (veya mala) denir. Bu davranış için bu terimin kullanılma nedeni, terimin yer aldığı tüm ayetlerde bu ödünç paranın (veya malin) alan kişiye değil, doğrudan Allaha (cc) verilmiş gibi kabul göreceğinin vurgulanması olsa gerektir (örn, bkz. Teğâbun, 64/17).
İslam'da faizsiz borç vermeye karz-ı hasen (qard al-hasan) olarak bilinen bir sözleşmeye göre izin verilir, ancak bu tür "hayırsever krediler" kâr üretemez.
İslam, parası olan birinden olmayan birine “karz-ı hasen”i (bir menfaat karşılığı olmadan faizsiz verilen borç) teşvik eder. Karz-ı hasen; (zekât, sadaka veya diğer maddi yardımlardan elde edilen) sosyal yardım fonundan tedarik edilebilir, borç alanların sadece borç alınan tutarı geri ödemesini şart koşar ve borç verenler ve borç alanlar arasındaki muhabbet, kardeşlik ve dayanışmayı geliştirir.
Borç veren bu borcu bağışlamışsa Karz-ı Hasen denir ve bu borcu ödemek zorunlu değildir.
DİB, karz-ı hasen (faizsiz borç) faaliyetlerini de 1983 yılından itibaren özellikle Müslümanların evlilik harcamaları, tıbbi tedaviler ve yüksek kişisel borçların ödenmesi amacıyla arttırmıştır.
Kiva, partneri olan Asasah aracılığıyla Pakistan’daki zekât birikimlerinin %0 faizle öğrencilere ve aşırı fakirlere verildiği karz-ı hasen programını desteklemektedir.
İslam'da kabul edilebilir tek kredi yöntemi faizsiz olan karz-ı hasendir (Arapçada karz kredi hasen de bu bağlamda hayırsever anlamına gelmektedir).
İslam, yalnızca bir tür borç verilmesini tecviz etmektedir ki o da, borç verenin, borç verilen para üzerinden herhangi bir ilave miktar ya da faiz uygulamadığı karz-ı hasendir (güzel borç).
Enflasyon, karzı- hasenin (faizsiz veya kâr paylaşımı olmayan kredi) gerçek değerini aşındırarak, faizsiz borç verene şüphesiz haksızlık yapmaktadır.
İslami bir ekonomide borç para vermek, geçici olarak likidite eksikliği olan ve bazı temel ihtiyaçları karşılamak isteyen birine geçici olarak likiditenin sağlandığı bir teberru (hayırseverlik) eylemidir. Bu gibi durumlarda borç, faizsiz olarak veya karz-ı hasen olarak sunulur. Açıkçası, bu tür faaliyetler yalnızca sınırlı bir ölçekte ve örneğin akrabalar, arkadaşlar ve komşular gibi özel çevrelerde gerçekleşir; bu durumlarda kredi güvenilirliği kolayca tespit edilebilir ve borç tahsilatı düşük maliyetlerle yapılabilir.
Finansal olarak daha güçlü kesimin, toplumun daha az imkâna sahip kesiminin karşılaştığı riskleri paylaştığı diğer araçlar ise sadaka 22 ve karz-ı hasendir (Allah rızası için ödünç verilmesi nedeniyle kelime manası güzel borç [el-Bakara 2/245]; kâr beklentisi olmayan borçtur).
Karz-ı hasenin endekslenmesi sorunu devam etmektedir.
Arkasında herhangi bir reel varlık olmak zorunda olmayan tek meşru borç türü karz-ı hasen akdidir.
Şeriata göre izin verilen tek bir borç verme biçimi vardır ve bu da bir tür hayırseverlik biçiminde verilir çünkü borcu veren kişi, anaparanın geri dönüşü dışında karşı taraftan bir şey isteyemez.
İslam'da izin verilen tek borç verme biçimi faizsiz borç veya yardım amaçlı borçtur ve bu durumda borç alan sadece anaparayı öder.
Kamu yararına faizsiz ikraz vermeye gelince, bu ikrazların Zekât fonlarından ayrı olarak verilmesi öngörülmektedir.
İslamî STK’ların yoksullara fayda sağlayacak farklı faaliyetlere yatırım yapmaları için hükûmetin bunlara faizsiz kredi vererek yardım sağlaması gerekir.
Hamidullah'ın farklı bakış açılarıyla, farklı stillerde, farklı dillerde fikirlerini sürekli tekrar ettiğini görüyoruz. Örneğin; faizsiz borç verme sistemi üzerine orjinal olarak Urduca, İngilizce, Arapça ve Fransızca yazdı.
Ayrıca bir miktar işletme sermayesine ihtiyaç duyulması halinde, zekât fonundan (faizsiz kredi) olarak sağlanabilir.
Ayrıca Karz-ı Hasen gibi diğer usuller de hem tüketicilerin hem de işletmelerin satın almalarını finanse ediyor, muhtaçlara da yardım ediyordu.
Bununla birlikte Müslüman toplumun, zora düşenlerin temel ihtiyaçlarını karşılama konusundaki sosyo-politik taahhütlerine rağmen yoksullar tarafından tüketim kredilerine başvurulduğu varsayılsa bile bu miktar sınırlı ve cüzi miktarlarda olmalıdır ve öncelikle bu, karz-ı hasen (faizsiz borç) aracılığıyla karşılanmıştır.
ENGLISH
Moneylending without interest is permitted in Islam under a contract known as qard al-hasan, but such “benevolent loans” cannot produce profit.
In this case, the “goodly loan” is employed as a metaphor to portray sincere acts of charity and the “generous reward” that such acts yield.
Qard-al-hassan is a loan mentioned in the Qur'an as "beautiful'' (hassan), probably because in all the verses in which this loan is mentioned, it is stipulated that it is made directly to Allah (swt) and not to the recipient (see, for example, Chapter 64, verse 17).
Moneylending without interest is permitted in Islam under a contract known as qard al-hasan, but such “benevolent loans” cannot produce profit.
Islam also encourages ‘ qard al-hasanah’ (QH; a benevolent interest-free loan) from the one with funds to one without. The QH may be sourced in the social fund (made up of zakat, sadaqa or other charity), requires the borrowers repay only the borrowed amount, fosters affection, brotherhood, and solidarity between the lend- ers and borrowers
The lender, in some cases, not to subject his fellow man to this sin, would advance the Qardh Hasan, the repayment of which was not imperative.
DIB has also extended qard al hassan (interest-free loans) since 1983 especially to help Muslims finance marriage, medical treatment, and settlement of outstanding personal debts.
Kiva has been able to support a qard hassan program in Pakistan through our partner Asasah, where annual zakat contributions are directed into 0 per cent interest loans to students and to the extreme poor.
The only loan that is acceptable in Islam therefore is the free-interest loan, al-qard al-Hassan, the benevolent loan, (qard in Arabic means loan, and al-Hassan, in this context, means benevolent,)
Islam allows only one kind of loan and that is Qard Al-Hasana (literally a ‘good loan’) whereby the lender does not charge any interest or additional amount over the money lent.
Inflation undoubtedly does injustice to the ribā-free lender by eroding the real value of qard hasan, loan extended without either interest or profit-sharing.
Lending money in an Islamic economy is a philanthropic act, through which someone provides temporary liquidity to one who is temporarily short of liquidity and who pre-sumably wishes to fulfill some basic needs. In such cases, loans are forwarded interest-free, or Qard Hassan. Obviously, such activity would occur only on a limited scale and within special circles, e.g., relatives, friends, and neighbors, in whose cases creditwor-thiness can easily be ascertained and debt collection can be done at low costs.
Other instruments through which the financially more able segment shares the risks confronting the less able segment of the society are sadaqat (voluntary social spending) and qardh hassan (literally, beautiful loans because they are loaned to Allah (swt) (Q 2:245); loans with no expectation of repayment).
The problem of indexation of qurūd hasanah would still remain.
The only legitimate type of debt that is not necessarily backed by any real asset is Qard Hasan contracts.
Under Shariah, there is only one form of lending that is permitted and that is an interest-free loan, also known as a benevolent loan, which tends to be given as a form of charity because the lender cannot ask for anything in return—only the return of the principal.
The only form of lending allowed in Islam is an interest-free loan, or benevolent loan, whereby the lender is only entitled to the return of the principal.
As regards interest-free loans to the public, they may be given out of Zakât funds.
The government should help Islamic NGOs by giving them interest-free loans, which they can invest in various activities designed to benefit the poor.
We find he repeats sometimes his ideas in different languages in different styles and with different perspectives. For example he originally wrote on interest-free lending schemes in Urdu, English, Arabic, and French.
If they also need some working capital, it may be provided as quard hassan (interest-free loan) from the zakah fund.
Other modes, including interest-free loans (qard hasan), were also used to help finance purchases on credit by consumers as well as businesses and to help the needy.
However, even if one were to assume that consumption loans were resorted to by the poor, in spite of the socio-political commitment of the Muslim society to fulfil the basic needs of those hard-pressed, these must have been limited and for small amounts, and fulfilled primarily through qurud hasanah (charitable or interest-free loans).
عربي
يمكن ترميز سند التأسيس كخوارزمية في شكل عقد ذكي ذاتي
التنفيذ.
((Borcun Ötesinde,s210),(İslami Bankacılık ve Finansta Güncel
Meseleler,s15),(İslami Bankacılık ve Finansta Güncel Meseleler,s81))
Mail Bültenimiz
Hemen şimdi e-bültenimize kaydolun ve finansal geleceğinizdeki fırsatları birlikte keşfedin!
Kurumsal
Hakkımızda
Vizyon ve Misyon
Yönetim Kurulu
Danışma Kurulu
Genel Sekreter
Çalışma Komiteleri
Medya
Adres
İnkılap Mh. Dr.Adnan Büyükdeniz Cd. Akofis Park C Blok Kat:8
No:8 34768
Ümraniye / İSTANBUL
Copyright © 2024 TKBB Tüm Hakları Saklıdır.