Çalışma Komiteleri

Anasayfa

Kurumsal

Çalışma Komiteleri

ÇALIŞMA KOMİTELERİ

Birliğimiz bünyesinde toplam 28 çalışma komitesi bulunmaktadır. Komite listesi ile görev ve sorumluluklarına ilişkin açıklamalar aşağıda yer almaktadır.


1-) KATILIM SİGORTACILIĞI KOMİTESİ


Katılım bankalarının sigorta ve bireysel emeklilik çözümleri ile ilgili mevzuat ve uygulama alanındaki gereksinimlerine ilişkin çalışmalarda bulunmak, kamu kurum ve kuruluşları ile paydaş kurumlarda yapılacak olan çalışmalara dahil olmak ve üyeler arasında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla çalışmalar yapmaktadır.

 


2-) AÇIK BANKACILIK KOMİTESİ


Komitenin çalışma alanı, görev ve sorumlulukları;

  • Açık bankacılık alanında ülkemizdeki genel işleyiş kapsamındaki akışlara dair düzenlemeler ile kuralların değerlendirilmesi, sektör görüş ve önerilerin oluşturulması,
  • Bankaların açık bankacılık kapsamında uygulayabileceği iş ve işlemlere ilişkin uygulamaların değerlendirilmesi ve gerekli aksiyonların alınması,
  • Açık bankacılık konusundaki uluslararası örneklerin incelenmesi ve Türkiye uygulamalarının ve uyarlamalarının değerlendirilmesi, 


3-) ORGANİZASYONEL GELİŞİM KOMİTESİ


  • Organizasyonel Gelişim Komitesi Görev ve Sorumlulukları
  • Katılım bankacılığı organizasyonel gelişim konularındaki trendlerin ve modellerin değerlendirilmesi, farklı yöntemlerin istişare edilmesi, 
  • Yasal mevzuattaki değişikliklerin organizasyonel gelişim konuları çerçevesinde değerlendirilmesi,
  • Katılım bankalarının ortak platformda değerlendirilebilecek organizasyonel gelişim faaliyetleri çerçevesinde diğer konuların istişare edilmesi,
  • Komite katılımcılarının gündeme getirdikleri konuların istişare edilmesi,

 

  • Komite Temsilcilerinin Belirlenmesine İlişkin Kurallar
  • Komitede asgari birim müdürü veya yönetici düzeyinde temsilcilerin belirlenmesi yeterlidir.
  • İlgili Genel Müdür Yardımcılarının komiteye iletilecek hususlara doğrudan erişim sağlamasını isteyen üyelerimiz, Genel Müdür Yardımcılarını Komiteye dahil edebilirler. Ancak zorunluluk bulunmamaktadır.
  • Birim Müdürü ve Yönetici dışındaki unvanları da Komiteye dahil edebilirsiniz. Ancak toplantılara karar almaya yetkili komite temsilcilerinin katılması önem arz etmektedir.  


4-) DIŞ TİCARET VE KAMBİYO KOMİTESİ


  • Katılım bankalarının dış ticaret ve kambiyo operasyonları ile uygulama deneyimlerine ilişkin bilgi paylaşımının yapılması, uygulama ve mevzuat düzenlemelerine ilişkin ihtiyaçların tespiti ve bu ihtiyaçlara ilişkin kamu kurum ve kuruluşları veya diğer paydaşlara yapılacak olan başvurulara ilişkin çalışmalar yapılması amaçlanmaktadır.


5-) ÜRÜN GELİŞTİRME/YÖNETİMİ KOMİTESİ


  • Katılım bankacılığının temel stratejik hedeflerinin uygulanması amacıyla katılım bankacılığı ilke ve standartlarına uygun ürünlerin geliştirilmesi, mevcutta kullanılan ürünlere ait ihtiyaçların tespit edilmesi ve yönetimi ile kamu kurum kuruluşlarına başvurularda bulunulması amacıyla çalışmalar yapmaktadır. 


6-) HUKUK KOMİTESİ


  • Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, T.C. Merkez Bankası ve diğer bakanlık ve kuruluşlarca hazırlanıp Birlik görüşüne sunulan mevzuat düzenlemeleri ile Birlikçe önerilen düzenlemelere ilişkin Birlik görüşünün oluşturulmasını teminen Yönetim Kurulu’na sunulacak raporların hazırlanması, bankalar veya üçüncü kişilerin Birliğe aktardıkları hukuki sorunların görüşülmesi ve mütalaalar hazırlanması amacıyla çalışmalar yapmaktadır.


7-) MASAK KOMİTESİ


  • Kara paranın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) ilgili alt düzenlemeleri çerçevesinde ülkemiz uygulamalarını değerlendirmek ve görüş oluşturmak ve bu konularda paydaş kurumlarla yapılacak olan çalışmalara dahil olmak amacıyla çalışmalar yapmaktadır.


8-) YATIRIM FONLARI KOMİTESİ


  • Katılım bankalarının alım satımına aracılık edeceği yatırım fonlarının belirlenmesi amacıyla oluşturulacak olan kriterlerin belirlenmesi ve periyodik olarak bunların denetlenmesine ilişkin çalışmalar yürütür. Yapılan çalışmalar neticesinde alım-satıma uygun olduğu değerlendirilen fonların listesini yayımlar. Listeye dahil edilecek veya listeden çıkarılacak fonlara ilişkin gerekli kontrolleri sağlar. 


9-) MALİ İŞLER


  • Kamu kurumlarınca hazırlanan vergi düzenlemeleri, mali işler, muhasebe konuları ve uygulamaları ile ilgili çalışmaların yapılması, Birliğimizce hazırlanacak düzenlemelerin sektör görüşleriyle birlikte değerlendirilmesi, müzakeresi ve Birlik yönetimine sunulması amacıyla çalışmaktadır.


10-) MEVZUAT KOMİTESİ


  • Kamu kurumlarınca hazırlanan düzenleme taslaklarının sektör görüşleriyle birlikte değerlendirilmesi, müzakeresi ve Birlik yönetimine sunulması amacıyla çalışır. Komite, finanstan sorumlu genel müdür yardımcılarından oluşmaktadır.


11-) STRATEJİ KOMİTESİ


  • Katılım bankacılığının temel stratejik hedeflerinin belirlenmesi amacıyla yürütülecek olan çalışmalara katkı sağlamak amacıyla çalışmaktadır.  


12-)SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK KOMİTESİ


  • Bankaların, çevresel ve sosyal faaliyetlerinin şeffaflığının ve izlenebilirliğinin daha sistematik bir şekilde yönetilmesi konularında yürütülmekte olan çalışmalar “sürdürülebilir bankacılık” başlığı altında farklı organizasyon yapıları ile yönetilmektedir. Söz konusu çalışmalara istinaden önümüzdeki dönemde bankacılık sektörünü bağlayıcı nitelikte düzenlemelerin mevzuata kazandırılması öngörülmekte olup, konunun Birliğimiz üyelerince de takip edilmesinin ve çalışmalara katılım sağlanmasının önem arz ettiği düşünülmektedir. Komite bu kapsamda çalışmalar yapmak, bankalararası görüş alışverişinde bulunmak ve gerekli hallerde ilgili idari otoriteler ile görüşmeler sağlamak veya başvurularda bulunmak üzere çalışmalar yapılması amacıyla kurulmuştur. 


13-) DİJİTAL BANKACILIK KOMİTESİ


  • Katılım bankalarının dijital bankacılık uygulamalarının ve hizmetlerinin geliştirilmesi, bu konudaki ana stratejilerin belirlenmesi ve mevzuatta ihtiyaç duyulan alanların tespit edilmesi amacıyla çalışmalarda bulunur. Komite bu kapsamda çalışmalar yapmak, bankalararası görüş alışverişinde bulunmak ve gerekli hallerde ilgili idari otoriteler ile görüşmeler sağlamak veya başvurularda bulunmak üzere çalışmalar yapılması amacıyla kurulmuştur. 


14-) RİSK TAKİP KOMİTESİ


  • Risk takip, kredi izleme, tahsilat alanında istenen sektör görüşlerinin oluşturulması, uygulama deneyimlerine ilişkin bilgi paylaşımının yapılması ve bu konulara ilişkin Bankacılık Kanununun alt düzenlemeleri olan; Yönetmelikler, Kurul Kararları, Tebliğler ve Rehberler ile ilgili sektör ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili kamu kurumlarına başvuruda bulunulması amacıyla çalışır.


15-) KREDİ TAHSİS KOMİTESİ


  • Kredi politikaları ve kredi tahsis alanında istenen sektör görüşlerinin oluşturulması, uygulama deneyimlerine ilişkin bilgi paylaşımının yapılması ve bu konulara ilişkin Bankacılık Kanununun alt düzenlemeleri olan; Yönetmelikler, Kurul Kararları, Tebliğler ve Rehberler ile ilgili sektör ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili kamu kurumlarına başvuruda bulunulması amacıyla çalışır.


16-) KREDİ OPERASYON KOMİTESİ


  • Katılım bankalarının fon kullandırım aşamasındaki operasyonel süreçlerine ilişkin sektör görüşlerinin oluşturulması, bu konulardaki uygulama deneyimlerine ilişkin bilgi paylaşımının yapılması ve bu konulara ilişkin Bankacılık Kanununun alt düzenlemeleri olan Yönetmelikler, Kurul Kararları, Tebliğler ve Rehberler ile ilgili sektör ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili kamu kurumlarına başvuruda bulunulması amacıyla çalışır. 


17-) HAZİNE VE SERMAYE PİYASASI ÜRÜNLERİ KOMİTESİ


  • Katılım bankalarının hazine ve sermaye piyasası ürünleri ve uygulama deneyimlerine ilişkin bilgi paylaşımının yapılması, ürün uygulamaları ve mevzuat düzenlemelerine ilişkin ihtiyaçların tespiti ve bu ihtiyaçlara ilişkin kamu kurum ve kuruluşları veya diğer paydaşlara yapılacak olan başvurulara ilişkin çalışmalar yapılması amaçlanmaktadır.


 

18-) KURUMSAL İLETİŞİM KOMİTESİ


  • TKBB bünyesinde kurumsal iletişim ile ilgili çalışmalara katılır. Katılım bankacılığının kurumsal iletişim birim müdürlerinden oluşur. 


19-) İK KOMİTESİ


  • Katılım bankacılığının insan kaynakları alanında ortak stratejisini geliştirmek, TKBB tarafından yapılan İK faaliyetlerinde danışma komisyonu olarak çalışmaktadır. Komite, katılım bankalarının genel müdür yardımları veya direktörlerinden oluşur.


20-) EĞİTİM KOMİTESİ


  • TKBB'nin eğitim faaliyetleri alanında ortak eğitim stratejisi geliştirmekte, TKBB tarafından yapılacak eğitim faaliyetlerinde danışma komisyonu olarak çalışmaktadır.


21-) KATILIM BANKACILIĞI UYUM KOMİTESİ


  • Katılım bankalarının; Birliğimiz Danışma Kurulu tarafından yayımlanan standartlara ve başta Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu olmak üzere diğer kamu otoritelerince yayımlanan katılım finans düzenlemelerine uyum sağlamasına ilişkin çalışmalar yürütülmesi, bu konuda ilgili mercilere yapılacak olan başvurulara ilişkin çalışmalar yapılması amaçlanmaktadır. 


22-) FİNANSAL KURUMLAR KOMİTESİ


  • Uluslararası bankacılık ve muhabir ilişkileri alanında yapılacak çalışmalarda yer alır. Komite, katılım bankalarının finansal kurumlar birim müdürlerinden oluşur.


23-) ÖDEME SİSTEMLERİ KOMİTESİ


  • Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve alt düzenleme değişiklikleri, bu düzenlemelere ilişkin varsa ihtiyaçların tespiti ve uygulamada yaşanan sorunlar ile ATM, POS vb. bankacılık kanallarına ilişkin mevzuat ve uygulama alanında kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunmak amacıyla çalışır. Bu konularda paydaş kurum ve kuruluşlarda yapılacak olan çalışmalara dahil olur, uygulama deneyimlerine ilişkin bilgi paylaşımı yapar.


24-) RESMİ RAPORLAMA KOMİTESİ


  • Komite, katılım bankalarını resmi olarak raporlamakla yükümlü oldukları raporlar çerçevesinde ortaya çıkan ihtiyaçlar, tereddüt edilen hususlar veya oluşan taleplere ilişkin çalışmalar yapar. Birliğimiz web sitesinde yer alan ve kamuoyunun bilgilendirilmesine imkan sağlayan istatistiki bilgileri Birliğe iletir. 


25-) BANKACILIK OPERASYON KOMİTESİ


  • Bankacılık operasyonları altında yer alan tüm (Çek, Takas, Swift, EFT vb.) konularda; sektör görüşlerinin oluşturulması, uygulama deneyimlerine ilişkin bilgi paylaşımının yapılması ve bu konulara ilişkin Bankacılık Kanununun alt düzenlemeleri olan; Yönetmelikler, Kurul Kararları, Tebliğler ve Rehberler ile ilgili sektör ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili kamu kurumlarına başvuruda bulunulması amacıyla çalışır.


26-) FRAUD KOMİTESİ


  • Komite, bankacılıkta güvenlik uygulamaları ve dolandırıcılık engelleme çalışmaları kapsamında faaliyet gösteren katılım bankası temsilcilerinden oluşmaktadır. Komitenin, Türkiye’de ve Dünya’da karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerine ve çeşitlerine ilişkin analizler yapması, örnek olay senaryoları oluşturması, önümüzdeki dönemlerde banka ve bireyler açısından ele alınabilecek dolandırıcılıktan korunma yöntemlerine ilişkin çalışmalar yapması, iyi uygulama örneklerini paylaşması ve farklı alanlarda işbirliği çalışmaları yapması beklenmektedir. 


27-) PAZARLAMA KOMİTESİ


  • TCMB tarafından yayımlanmakta olan ücret ve komisyonlara ilişkin düzenlemelere uygun olarak müşterilerden almış oldukları ücretlere ilişkin çalışmalar yapar. Pazarlama iş ailesinin görev ve sorumluluk alanına giren mevzuat veya uygulamaya ilişkin konularda çalışmalar yürütür ve bu konularda ilgili kamu idarelerine yapılacak başvurulara ilişkin çalışmalar yapar.


28-) RİSK YÖNETİMİ ÇALIŞMA KOMİTESİ


  • Bankaların risk yönetimi (operasyonel risk, piyasa riski, faiz riski vb.), sermaye yeterliliği vb. konulardaki düzenlemelere ilişkin varsa ihtiyaçların tespiti ve uygulamada yaşanan sorunlar ile bu konular hakkında kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunmak amacıyla çalışır. Bu konularda paydaş kurum ve kuruluşlarda yapılacak olan çalışmalara dahil olur, uygulama deneyimlerine ilişkin bilgi paylaşımı yapar.


ÇALIŞMA KOMİTELERİ TOPLANTI ESAS VE USULLERİ

TÜRKİYE KATILIM BANKALARI BİRLİĞİ 
ÇALIŞMA KOMİTELERİ TOPLANTI ESAS VE USULLERİ 

(30/06/2021 tarih ve 306 sayılı Yönetim Kurulu Kararı ile kabul edilmiştir.)

 

Amaç ve Kapsam

Madde 1 – Bu düzenlemenin amacı Türkiye Katılım Bankaları Birliği (Birlik)’nin koordinatörlüğünde oluşturulan ve katılım bankalarının temsilcilerinden oluşan çalışma komitelerinin toplantı esas ve usullerini düzenlemektir.

Çalışma Komitelerinin Oluşumu

Madde 2 – Çalışma komiteleri (Komite), Birliğin koordinasyonu altında görev yapmak üzere sürekli ya da süreli olarak katılım bankalarının bu yöndeki talepleri ve/veya Birlik Genel Sekreterliği’nin (Sekreterlik) gerek görmesi halinde oluşturulur. 

Komitelerde her bir katılım bankasının temsilcisinin yer alması esas olup, Komiteler katılım bankalarının Sekreterlik tarafından uygun görülecek sayıda temsilcisinin katılımıyla oluşur. Komitelerde görev yapmak üzere bankalarca seçilecek temsilcilerin en az birim müdürü ya da muadili unvanlarda görev yapıyor olmaları ve konularında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmaları gerekir.

Komite üyeleri, her yıl Ocak ayında yapacakları olağan toplantıda kendi aralarından birer üyeyi dönüşümlü olarak bir yıllığına başkan ve başkan vekili olarak seçerler.

Komitelerde yer alan banka temsilcilerinin; üye bankadaki görevlerinden ayrılmaları, ilgili komitenin görev alanından farklı bir birime geçiş yapmaları halleriyle sınırlı olmamak üzere komite ile ilişiğinin kesildiği tüm durumlarda katılım bankasının komite temsilci değişikliğini ve yeni komite temsilcilerine ait irtibat bilgilerini Sekreterliğe bildirir.

Toplantıya Davet 

Madde 3 –Komiteler, Sekreterlik tarafından doğrudan veya katılım bankaları temsilcilerinden en az birinin talebi üzerinde toplantıya davet edilir. Sekreterlik, gerek gördüğü hallerde komiteleri toplantıya çağırabilir veya görüş talep edebilir. 

Katılım bankaları temsilcileri tarafından yapılacak toplantı talebi, gerekçesiyle birlikte Sekreterliğe iletilir. Talebin uygun görülmesi halinde ilgili çalışma komitesi Sekreterlik tarafından toplantıya çağırılır. 

Toplantı tarihi ve gündemi, toplantı tarihinden makul bir süre önce Sekreterlik tarafından çalışma komitesi temsilcilerine bildirilir. 

 

Toplantıya katılacak her bir katılım bankası temsilcisi tarafından Birlik tarafından online ortamda iletilen katılım formu doldurulur.

Komitenin Toplanması

Madde 4 – Çalışma komitesi toplantısı, gündemde yer alan konu/konuları görüşmek üzere toplantı davetinde belirtilen yer, tarih ve saatte yapılır. Komitedeki her banka temsilcisinin  toplantılara katılması  esastır. Banka temsilcisi, istisnai durumlarda ve süreklilik arz etmemek kaydıyla toplantıya katılması için bir vekil tayin edebilir. Vekilin en az yönetici ya da muadili unvanda görev yapıyor olması, konularında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olması ve karar verme yetkisine haiz olması gerekir. Herhangi bir gerekçe olmaksızın temsilcisi toplantılara katılmayan katılım bankaları, her ay yapılan Yönetim Kurulu toplantısında üyelere raporlanır. 

Toplantı, bu düzenlemenin 2 nci maddesi uyarınca seçilmiş olan başkan tarafından yönetilir. Başkanın hazır bulunmadığı toplantılarda bu görev başkan vekilince yürütülür.

Toplantıya katılanlar tarafından EK:1’de yer alan “TOPLANTI KATILIM FORMU” doldurulur. 

Toplantı Tutanağı Düzenlenmesi  

Madde 5 – Toplantıda görüşülen konu/konular ve ulaşılan sonuçlar, toplantıya katılanlar arasından seçilecek bir temsilci tarafından kayıt altına alınır ve temsilciler tarafından onaylanan bir örneği 4 üncü maddede belirtilen “TOPLANTI KATILIM FORMU” ile birlikte komite başkanı tarafından Sekreterliğe teslim edilir. 

Alt Çalışma Grupları

Madde 6 – Alt çalışma grupları, Komitelerin koordinasyonu altında sürekli ya da süreli görev yapmak üzere komite temsilcilerinin bu yöndeki talepleri ve/veya Birlik Sekreterliği’nin gerek görmesi halinde oluşturulur.

Alt çalışma gruplarında her bir katılım bankasının temsilcisinin yer alması esastır. Bankalarca seçilecek temsilcilerin en az yönetici ya da muadili unvanlarda görev yapıyor olmaları ve konularında yeterli bilgi ve tecrübeye sahip olmaları gerekir.

Bu düzenlemedeki usul ve esaslar alt çalışma grupları için de kıyasen uygulanır.

Yürürlük 

Madde 7 – Bu düzenleme Birlik Yönetim Kurulu Kararı tarihinde yürürlüğe girer. 

Yürütme

Madde 8 – Bu düzenleme hükümlerini Sekreterya yürütür.