Çalışma Komiteleri
Katılım bankalarının sigorta ve bireysel emeklilik çözümleri ile ilgili mevzuat ve uygulama alanındaki gereksinimlerine ilişkin çalışmalarda bulunmak, kamu kurum ve kuruluşları ile paydaş kurumlarda yapılacak olan çalışmalara dahil olmak ve üyeler arasında görüş alışverişinde bulunmak amacıyla çalışmalar yapmaktadır.
Komitenin çalışma alanı, görev ve sorumlulukları;
- Açık bankacılık alanında ülkemizdeki genel işleyiş kapsamındaki akışlara dair düzenlemeler ile kuralların değerlendirilmesi, sektör görüş ve önerilerin oluşturulması,
- Bankaların açık bankacılık kapsamında uygulayabileceği iş ve işlemlere ilişkin uygulamaların değerlendirilmesi ve gerekli aksiyonların alınması,
- Açık bankacılık konusundaki uluslararası örneklerin incelenmesi ve Türkiye uygulamalarının ve uyarlamalarının değerlendirilmesi,
Organizasyonel Gelişim Komitesi Görev ve Sorumlulukları
Katılım bankacılığı organizasyonel gelişim konularındaki trendlerin ve modellerin değerlendirilmesi, farklı yöntemlerin istişare edilmesi,
Yasal mevzuattaki değişikliklerin organizasyonel gelişim konuları çerçevesinde değerlendirilmesi,
Katılım bankalarının ortak platformda değerlendirilebilecek organizasyonel gelişim faaliyetleri çerçevesinde diğer konuların istişare edilmesi,
Komite katılımcılarının gündeme getirdikleri konuların istişare edilmesi,
Komite Temsilcilerinin Belirlenmesine İlişkin Kurallar
Komitede asgari birim müdürü veya yönetici düzeyinde temsilcilerin belirlenmesi yeterlidir.
İlgili Genel Müdür Yardımcılarının komiteye iletilecek hususlara doğrudan erişim sağlamasını isteyen üyelerimiz, Genel Müdür Yardımcılarını Komiteye dahil edebilirler. Ancak zorunluluk bulunmamaktadır.
Birim Müdürü ve Yönetici dışındaki unvanları da Komiteye dahil edebilirsiniz. Ancak toplantılara karar almaya yetkili komite temsilcilerinin katılması önem arz etmektedir.
Kamu kurumlarınca dış ticaret ve kambiyo alanında istenen ve oluşturulacak sektör görüşleri ile ilgili çalışmalarda yer alır. Komite, katılım bankalarının dış ticaret/kambiyo birim müdürlerinden oluşur.
Katılım bankacılığının temel stratejik hedeflerinin uygulanmas amacıyla katılım bankacılığı ilke ve standartlarına uygun ürünlerin geliştirilmesi, mevcutta kullanılan ürünlere ait ihtiyaçların tespit edilmesi ve yönetimi, gerekli görülen durumlarda TKBB Yönetim Kuruluna ya da ilgili kamu kurum kuruluşlarına başvurularda bulunulması faaliyetlerinde bulunur.
Kamu kurumlarınca hazırlanan düzenleme taslakları ile Birliğimizce hazırlanacak düzenlemelerin sektör görüşleriyle birlikte hukuki açıdan değerlendirilmesi, müzakeresi ve Birlik yönetimine sunulması amacıyla çalışır ve bu konularda paydaş kurum ve kuruluşlarda yapılacak olan çalışmalara dahil olur. Komite ayrıca KVKK uyum süreçlerinden ve bu kapsamda yapılacak çalışmalara katılmaktan sorumludur. Komite, katılım bankalarının ilgili birim müdürlerinden oluşur.
Bankacılık düzenlemelerinin diğer düzenlemelere uyumu hakkında ortak görüş oluşturmak, Karaparanın Aklanmasının Önlenmesine Dair Kanun, Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun ve Mali Suçları Araştırma Kurulu’nun (MASAK) ilgili alt düzenlemeleri çerçevesinde ülkemiz uygulamalarını değerlendirmek ve görüş oluşturmak ve bu konularda paydaş kurumlarla yapılacak olan çalışmalara dahil olmak temel görevleri arasındadır. Komite, katılım bankalarının Mevzuat Uyum müdürlerinden oluşur.
Katılım bankalarının alım satımına aracılık edeceği yatırım fonlarının belirlenmesi amacıyla oluşturulacak olan kriterlerin belirlenmesi ve periyodik olarak bunların denetlenmesine ilişkin çalışmalar yürütür. Yapılan çalışmalar neticesinde alım-satıma uygun olduğu değerlendirilen fonların listesini yayımlar. Listeye dahil edilecek veya listeden çıkarılacak fonlara ilişkin gerekli kontrolleri sağlar.
Kamu kurumlarınca hazırlanan vergi düzenlemeleri, mali işler,muhasebe konuları ve uygulamaları ile ilgili çalışmaların yapılması, Birliğimizce hazırlanacak düzenlemelerin sektör görüşleriyle birlikte değerlendirilmesi, müzakeresi ve Birlik yönetimine sunulması amacıyla çalışır.Komite, katılım bankalarının ilgili birim müdürlerinden oluşur.
Kamu kurumlarınca hazırlanan düzenleme taslaklarının sektör görüşleriyle birlikte değerlendirilmesi, müzakeresi ve Birlik yönetimine sunulması amacıyla çalışır. Finanstan sorumlu genel müdür yardımcılarında oluşmakta olup, tüm mevzuat düzenlemelerinin onay mercii olan çatı bir komite görevi görmektedir.
Katılım bankacılığının temel stratejik hedeflerinin belirlenmesi ve katılım bankacılığı ilke ve standartlarına uygun ürünlerin geliştirilmesi amacıyla çalışmalar yürütür. Ayrıca müşteriye sunulacak hizmetlerde, sürdürülebilir büyüme kapsamında çevrenin korunmasına ilişkin genel bir yaklaşımın oluşturulması ve konunun sosyal bir proje olarak ele alınması hususundaki çalışmalara katılır. Komite, katılım bankalarının ilgili birim müdürlerinden oluşur.
Katılım bankalarının dijital bankacılık uygulamalarının ve hizmetlerinin geliştirilmesi, bu konudaki ana stratejilerin belirlenmesi ve mevzuatta ihtiyaç duyulan alanların tespit edilmesi amacıyla çalışmalarda bulunur. Kamu kurum ve kuruluşları ile paydaş kurumlarda yapılacak benzer çalışmalara iştirak eder, iştirakler ve fintechler ile iletişim halindedir. Komite üyeleri açık bankacılık işlemleri dahil olmak üzere çalışılan yönetmelikler hakkında bilgi sahibidir. Komite katılım bankaların dijital bankacılık BT ve işbirimi birim müdürlerinden oluşur.
Kamu kurumlarınca risk takip, kredi izleme, tahsilat alanında istenen ve oluşturulacak sektör görüşlerinin oluşturulması amacıyla çalışır. Risk takip,kredi izleme ve tahsilatlarla Bankacılık Kanunu'na ilişkin Yönetmelikler, Kurul Kararları, Tebliğler ve Rehberler ile ilgili sektör ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili kamu kurumlarına başvuruda bulunmak amacıyla çalışır. Komite, katılım bankalarının ilgili birim birim müdürlerinden oluşur.
Kamu kurumlarınca kredi tahsis alanında istenen ve oluşturulacak sektör görüşlerinin oluşturulması amacıyla çalışır. Kredi tahsisine ilişkin Bankacılık Kanunu'na ilişkin Yönetmelikler, Kurul Kararları, Tebliğler ve Rehberler ile ilgili sektör ihtiyaçlarının tespiti ve ilgili kamu kurumlarına başvuruda bulunmak amacıyla çalışır. Komite, katılım bankalarının kredi tahsis birim müdürlerinden/başkanlarından oluşur.
Katılım bankalarının fon kullandırım aşamasındaki operasyonel süreçleri, teminat takipleri hakkında istenecek veya hazırlanacak sektör görüşlerinin oluşturulması amacıyla çalışır. Komite, katılım bankalarının ilgili birim müdürlerinden oluşur.
Katılım bankalarının hazine ve sermaye piyasası ürünleri, ürün uygulamaları ve mevzuat düzenlemelerine ilişkin ihtiyaçların tespiti ve bu ihtiyaçlara ilişkin kamu kurum ve kuruluşları veya diğer paydaşlara yapılacak olan başvurulara ilişkin çalışmalar yapar. Komite, katılım bankalarının ilgili birim müdürlerinden oluşur.
TKBB bünyesinde kurumsal iletişim ile ilgili çalışmalara katılır. Katılım bankacılığının kurumsal iletişim birim müdürlerinden oluşur.
Katılım bankacılığının insan kaynakları alanında ortak stratejisini geliştirmek, TKBB tarafından yapılan İK faaliyetlerinde danışma komisyonu olarak çalışmaktadır. Komite, katılım bankalarının genel müdür yardımları veya direktörlerinden oluşur.
TKBB'nin eğitim faaliyetleri alanında ortak eğitim stratejisi geliştirmekte, TKBB tarafından yapılacak eğitim faaliyetlerinde danışma komisyonu olarak çalışmaktadır.
Katılım bankaları bünyesindeki danışma komitelerinin görüş ve değerlendirmeleri ile konusuna göre alınmış icazetlerin gerekçeleriyle birlikte Merkezi Danışma Kurulu çalışmalarına katılır, merkezi danışma kurulu gündeminde görüşülecek gündemleri belirler, merkezi danışma kurulunca alınan kararlara uyumdan ve gerekli sekretarya faaliyetlerinden sorumludur. Komite, katılım bankalarının katılım bankacılığı uyum birim müdürlerinden oluşur.
Uluslararası bankacılık ve muhabir ilişkileri alanında yapılacak çalışmalarda yer alır. Komite, katılım bankalarının finansal kurumlar birim müdürlerinden oluşur.
Teftiş, İç Kontrol, uyum ve katılım bankacılığı uyuma ilişkin kamu kurumlarınca hazırlanan düzenleme taslakları ile Birliğimizce hazırlanacak düzenlemelerin sektör görüşleriyle birlikte değerlendirilmesi, müzakeresi ve Birlik yönetimine sunulması amacıyla çalışır ve bu konularda paydaş kurum ve kuruluşlarda yapılacak olan çalışmalara dahil olur. Komite, katılım bankalarının iç kontrol/teftiş kurulu başkanlarından oluşur.
Çağrı merkezi hizmeti ile ilgili Bankacılık Kanunu altındaki Banka Çağrı Merkezlerinin Hizmet Seviyesinin Ve Kalitesinin Belirlenmesine İlişkin Yönetmelik ve diğer mevzuat düzenlemeleri ile ilgili mevzuat ve uygulama ihtiyaçları hakında çalışmalar yapar, bu konularda paydaş kurum ve kuruluşlarda yapılacak olan çalışmalara dahil olur. Komite, katılım bankalarının çağrı merkezi birim müdürlerinden oluşur.
Ödeme Sistemleri'nden Üye işyeri POS kanallarındaki mevzuat ve uygulamaları, Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu ve bu Kanun'a alt düzenleme değişiklikleri, bu düzenlemelere ilişkin varsa ihityaçların tespiti ve uygulamada yaşanan sorunlar veya diğer konulara ilişkin kamu kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunmak amacıyla çalışır. Bu konularda paydaş kurum ve kuruluşlarda yapılacak olan çalışmalara dahil olur. Komite, katılım bankaların ilgili birim müdürlerinden oluşur.
Birlik kurumsal web sitesinde yayımlanan , kamu kurum ve kuruluşlarınca özel olarak talep edilen katılım bankalarının istatistiki verilerini sağlar. Katılım bankalarının kamu kurum ve kuruluşlarına raporlama yapmakta olduğu veriler ile ilgili ihtiyaçların, tereddütlerin giderilmesi amacıyla yapılan çalışmalara katılır. Komite, katılım bankalarının ilgili birim müdürlerinden oluşur.
Katılım bankalarının bankacılık operasyonları altında yer alan tüm çalışmalara (Çek, Takas, Swift, EFT vb.) ve bu hususlarda kamu kurum ve kuruluşları ile yapılan çalışmalara katılır. Komite, katılım bankaların bankacılık operasyon birim müdürlerinden oluşur.
Komite, bankacılıkta güvenlik uygulamaları ve dolandırıcılık engelleme çalışmaları kapsamında faaliyet gösteren katılım bankası temsilcilerinden oluşmaktadır. Komitenin, Türkiye’de ve Dünya’da karşılaşılan dolandırıcılık yöntemlerine ve çeşitlerine ilişkin analizler yapması, örnek olay senaryoları oluşturması, önümüzdeki dönemlerde banka ve bireyler açısından ele alınabilecek dolandırıcılıktan korunma yöntemlerine ilişkin çalışmalar yapması, iyi uygulama örneklerini paylaşması ve farklı alanlarda işbirliği çalışmaları yapması beklenmektedir.
TCMB tarafından yayımlanmakta olan ücret ve komisyonlara ilişkin düzenlemelere uygun olarak müşterilerden almış oldukları ücretlere ilişkin çalışmalar yapar, sigorta işlemleri, KGF, KOSGEB veya pazarlama iş ailesiyle ilgili Birliğimizce uygun görülebilecek diğer konularda kamu kurumları ile olan çalışmalarda görev alır. Komite, katılım bankalarının ilgili birim müdürlerinden oluşur.
BDDK, başta olmak üzere kamu kurumlarınca risk yönetimi alanında istenen ve resen oluşturulacak sektör görüşlerinin oluşturulması amacıyla çalışır.