farz-ı kifâye

İslamiyet'te, toplumda bir ihtiyacın giderilmesinde tüm toplum sorumlu tutulmuştur. Sorumluluğun bir kimse tarafından üstlenilmesi ve ihtiyacın birileri tarafından karşılanması durumunda diğer kişilerden sorumluluk düşmektedir. Bu durum farz-ı kifâye olarak tanımlanmıştır. Kişinin kendi sorumluluğunda olan farzlara (farz-ı ayn) karşın, kişiye toplumsal sorumluluklar yükleyen farz-ı kifâyenin kapsamı ve sınırları geniştir. Tüm yaratılmışları kapsayan ve toplum yararına olan her türlü görev bu kapsamda değerlendirilebilir.

Örnekler
TÜRKÇE
İlk olarak üyelerinin bütün temel ihtiyaçları (sağlık, eğitim ve istihdam imkânlarının sağlanması dâhil) ile ilgilenmesi, Müslüman toplumun kolektif bir sorumluluğudur (farz-ı kifâye). İkinci olarak, bunlar sosyal açıdan zorunlu vazifelerde (farz-ı kifâye) ihtiyaçların karşılanmasını ihtiva etmektedir.
ENGLISH
First, it is a collective responsibility (fard al-kifayah) of a Muslim society to take care of the basic needs of all its members (including health, education, and provision of opportunities for employment). Secondly, they include need fulfilment in socially-obligatory duties (fard kifâyah).
عربي
يمكن ترميز سند التأسيس كخوارزمية في شكل عقد ذكي ذاتي التنفيذ.
((Borcun Ötesinde,s210),(İslami Bankacılık ve Finansta Güncel Meseleler,s15),(İslami Bankacılık ve Finansta Güncel Meseleler,s81))

Mail Bültenimiz

Hemen şimdi e-bültenimize kaydolun ve finansal geleceğinizdeki fırsatları birlikte keşfedin!