zarûriyyât

İnsanoğlunun ihtiyaçları önem sırasına göre zarûriyyât, hâciyât, tahsîniyyât olarak üç ana grupta toplanmıştır. Hükümlerin ortaya konulmasında bu sıralamanın gözetilmesi gerektiği düşünülmüştür. Zarûriyyât olarak nitelendirilmiş en temel ihtiyaçlarda üzerinde ittifak edilen beş husus dinin, nefsin, aklın, neslin ve malın korunmasıdır. Bu beş hususu korumaya ve devam ettirmeye yönelik ihtiyaçlar, zorunlu/kaçınılmaz olarak nitelendirilmiştir. İslam'ın, dolayısıyla da Müslümanın amacının en temelden başlayarak insanoğlunun faydasına olacak tüm gereklerin yerine getirilmesi, zararların uzaklaştırılması olduğu göz önünde bulundurulduğunda, bu zorunlu hususlar yerine getirilmeden diğerlerine geçilmemesi gerektiği düşünülmüştür.

Örnekler
TÜRKÇE
Klasik dönem hukukçuları, tüketim seviyelerini üç ana seviyeye tasnif etmişlerdir: Zarûriyyât, hâciyyât ve tahsîniyyât. Fıkıh literatüründe zorunlu (zaruriyat), kolaylik ( haciyat) ve zariflik (tahsiniyat) kavramlarıyla ilgili olarak girift tartışmalar vardır. İkinci olarak, “lüks, “rahatlık” ve “ihtiyaç” kavramlarının ne anlama geldiklerini kesin olarak tanımlamanın bir yolu yoktur. O [Gazzâli), kendi sosyal refah fonksiyonunun iktisadi yönlerini üç unsurdan oluşan ferdî ve içtimaî bir faydalar hiyerarşisi ile tanımlar: Zorunlu ihtiyaçlar (zaruriyât), rahatlık veya ferahlık sağlayıcılar (hacât) ve zerafet veya lüks şeyler (tahsinât). Fıkıh literatüründe zorunlu (zaruriyat) kolaylık (haciyat) ve zariflik (tahsiniyat) kavramlarıyla ilgili olarak girift tartışmalar vardır.
ENGLISH
Classical jurists divided the levels of consumption into three main levels: necessities, conveniences, and refinements. There is an intricate discussion in the fiqh literature about necessities (daruriyyat), conveniences (hajiyyat), and refinements (tahsiniyyat). Secondly, there is no way to define conclusively what is meant by ‘luxury’, ‘comfort’ and ‘necessity’. He [Ghazali] defines the economic aspects of his social welfare function in terms of a tripartite hierarchy of individual and social utilities: necessities (daruriat); conveniences or comforts (hajaat); and refinements or luxuries (tahsinaat). There is an intricate discussion in the fiqh literature about necessities (daruriyyat), conveniences (hajiyyat), and refinements.
عربي
يمكن ترميز سند التأسيس كخوارزمية في شكل عقد ذكي ذاتي التنفيذ.
((Borcun Ötesinde,s210),(İslami Bankacılık ve Finansta Güncel Meseleler,s15),(İslami Bankacılık ve Finansta Güncel Meseleler,s81))

Mail Bültenimiz

Hemen şimdi e-bültenimize kaydolun ve finansal geleceğinizdeki fırsatları birlikte keşfedin!