içtihâd

Bir meselenin çözüme ulaşmasına yönelik büyük çaba sarfetmek anlamına gelen içtihad kelimesi, fıkıh literatüründe önemli bir kavramdır. İnsanoğlunun karşısına çıkacak sınırsız sayıdaki meselede İslam'a uygun hareket etmek gayesiyle sınırlı naslarla çözüm arayışı bu konuda büyük bir çabanın ortaya konulmasını gerektirmiştir. İçtihad yapabilmek için bilgi ve muhakeme yeteneği gerekmektedir. Böylece bir meselede naslarda açıkça belirtilmeyen bir çözüm önerebilmek müctehid diye isimlendirilen kişilere bırakılmış ve onların yönlendirmeleriyle en doğru yol bulunmaya çalışılmıştır. Fakat hicri 3. yüzyıldan itibaren süistimaller göz önünde bulundurularak içtihad kapısının kapandığı şeklinde bir görüş benimsenmiştir. Bu durum sebebiyle bazı alimler İslam'ın dinamik seyrini kaybettiği yönünde görüş bildirmişlerdir. İslam iktisadının güncel meselelerinde çözüm arayışları içtihad konusunu yeniden gündeme getirmiş ve modern dönemde bu konu ilgili alanda yeniden tartışılmaya başlanmıştır.

Örnekler
TÜRKÇE
İçtihat dini bir âlim veya hukukçunun Kuran ve Sünnette bahsedilmeyen vakalar üzerinde belirli Şeriat kurallarının uygulanabilirliği ile ilgili bağımsız muhakemesini temsil eder. Yoruma biraz yer vardır ve konsensüs, sonuç çıkarma ve muhakeme (icma, kıyas ve içtihat) burada devreye girer. Günümüz durumları için içtihada dayalı İslam şeriatından kaynaklı işlevler. Güneydoğu Asya'daki İslami bilimler klasik şekilde tevhid (teoloji), fıkıh (içtihat), tasavvuf (manevi bilgi), tefsir (Kur'an yorumu), mustalah al-hadis (hadis metodolojisi), tecvid (Kur'an okunuşu) ve Arap dili ve grameri gibi konulara ayrılmıştır (Abdul Hamid 2005, 171). İslam hukukçuları, meselelerde hukukun korunması için içtihadı ve maslahatı dikkate almışlardır.
ENGLISH
Ijtihad represents a religious scholar’s or jurist’s independent reasoning relating to the applicability of certain Shariah rules on cases not mentioned in the Quran or the Sunnah. There is some room for interpretation, and this is where consensus, deduction, and reasoning (ijma, qiyas, and ijtihad) come into play. Functions derived from Shari'ah on the basis of ijtihâd for the present situation. The Islamic sciences in Southeast Asia have typically been divided into subjects such as tawhid (theology), fiqh (jurisprudence), tasawwuf (spiritual knowledge), tafsir (interpretation of the Qur’an), mustalah al-hadith (methodology of the hadiths), tajwid (recitation of the Qur’an), and Arabic language and grammar (Abdul Hamid 2005, 171). Islamic jurists have taken jurisprudence (ijtihad) and interests (maslaha) into account for protection of law in the affair.
عربي
يمكن ترميز سند التأسيس كخوارزمية في شكل عقد ذكي ذاتي التنفيذ.
((Borcun Ötesinde,s210),(İslami Bankacılık ve Finansta Güncel Meseleler,s15),(İslami Bankacılık ve Finansta Güncel Meseleler,s81))

Mail Bültenimiz

Hemen şimdi e-bültenimize kaydolun ve finansal geleceğinizdeki fırsatları birlikte keşfedin!